duminică, 9 mai 2010

Pelerin pe meleagurile sasilor (II) - Agarbiciu spune povestea ...

10  Aprilie 2010. Agarbiciu (Arbejän), judetul Sibiu



Satul, fortificatia si biserica din Agarbiciu

Biserica fortificata de la Agarbiciu nu e printre cele mai bine intretinute. Defapt pare aproape parasita judecand dupa gramezile de frunze uscate de la intrare in biserica sau de pe scarile ce urca la etaj ...



Mihai, tine cheile bisericii si gestioneaza casa de oaspeti. E dezamagit de slabul interes aratat bisericii fortificate de aici … nu sunt bani, sasii ce au plecat au ajutat prea putin … iar statul ..

Biserica fortificata de la Agarbiciu spune insa, chiar si fara a fi pusa in valoare, povestea comunitatii din care s-a nascut.

Intr-una din incaperile corpului de cladire aflat chiar deasupra portii de intrare in fortificatie se afla magazia unde comunitatea isi pastra, pe langa altele, slanina traditionala. Tavanul magaziei inca pastreaza carligele in care erau agatate bucatile de speck, fecare carlig avand notat numarul casei si cateodata numele proprietarului delicatesei agatate acolo. Mihai imi spune ca atunci cand cineva taia o bucata dintr-o slanina, trebuia sa marcheze cu o stampila speciala bucata ramasa in carlig pentru a se putea cunoaste astfel cine s-a servit din respectiva slanina. Obiceiul este, cred eu, un exemplu elocvent pentru modul de organizare si de functionare a comunitatilor sasesti.


Chiar la intrarea in magazia de alimente se mai pastreaza o mica moara de macinat, bazata pe un mecanism rudimentar in genul „biela-manivela” actionat manual.

O alta incapere din acelasi corp de cladire in care se afla magazia, continua povestea ... Aceasta incapere era folosita pentru a impaca sotii ce doreau divort, ei fiind inchisi acolo si obligati sa foloseasca un singur pat, o singura farfurie si o singura lingura pana cand reveneau la sentimente mai bune. Aparent aceasta metoda functiona destul de bine, intru-cat divorturile erau foarte rare in comunitatile sasesti, probabil si din cauza ca era considerata o rusine a ajunge intr-o astfel de situatie.

Un caiet datat 1989, continand o lista de inventar, era aruncat pe jos in magazie marcand intr-un mod fara echivoc momentul emigrarii masive a sasilor in Germania. Povestea comunitatii sase de la Agarbiciu e destinata sa se termine aici? Sa speram ca nu ...


Info Cazare:

In imediata apropiere a fortificatiei se afla o casa de oaspeti, dotata cu mai multe dormitoare comune, o camera dubla, bucatarie si baie.


Capacitate: 24 de locuri

Pret: incepand de la 5 Euro / persoana / noapte

Este posibila si camparea cu cortul in curtea pensiunii, la un pret de 3 Euro / cort, cu acces la WC si apa.

Contact: Florin Mihai, tel: 0269-855320; 0726-107652.

Pentru galeria foto completa, vizitati:
http://picasaweb.google.com/sebflorian/AgarbiciuArbejan#

3 comentarii:

  1. :) imi place aia cu " impacatul sotilor ce doreau divort" ... de-ar fi asa de simplu si azi !
    Gandirea sanatoasa a oamenilor de "odinioara" .

    RăspundețiȘtergere
  2. S-a infiintat la Sibiu "Centrul de resurse al Institutului European pentru itinerarii culturale" care vrea sa inscrie cetatile sasesti printre itinerariile culturale europene.
    Culmea e ca n-am gasit nici macar un site de promovare a propriei lor activitati, darmite sa promoveze ei ceva din tara asta...Povesti de impresionat oficiali europeni. Sau nu...?

    RăspundețiȘtergere
  3. Pare o intiativa buna. Am gasit aici site-ul, varianta engleza: http://www.culture-routes.lu/php/fo_index.php?lng=en.

    RăspundețiȘtergere