miercuri, 18 august 2010

Parere despre Rosia Montana

In weekendul ce a trecut (14-15 august 2010), am participat la "FanFest", la Rosia Montana. Am mers in primul rand pentru a-mi face o parere despre ceea ce se intampla acolo ...  Am ascultat argumentele reprezentatilor corporatiei RMGC si am ascultat si vocea oamenilor din strada.

In plan rational, proiectul RMGC convinge. Totul pare perfect pe hartie ... RMGC foloseste, pentru a da o legimitate "europeana", inclusiv argumentul ca si in alte tari occidentale exista mine de aur ce folosesc cianura. Or fi ...  Nu cred ca cianura e neaparat problema  ...

Cred ca una din problemele majore ale Rosiei Montane e cea a exploatarii unei bogatii naturale ce apartine Romaniei nu in folosul nostru al tuturor. Da, vor intra si niste bani la buget ... si? Au mai intrat si in trecut bani din vanzarea Petrom, BCR, etc ... si unde au ajuns ei? Mentalitatea politicienilor de azi, care nu tine cont de interesele comunitatii, vor face, din punctul meu de vedere, ca aceasta bogatie sa se iroseasca ... Cum ar fi sa lasam aurul acolo si statul roman sa-l exploateze (daca va mai fi cazul), cu tehnologii mai putin sau deloc poluante si cu o alta mentalitate, peste 20-30 de ani?

Pe langa aspectul de mai sus, mai e problema distrugerii unei comunitatii. Locuitorii, putinii cati au mai ramas spun povesti tragice despre cei ce au plecat ... Dezradacinarea a facut victime din multi dintre ei ...

Si acum sa privim si ce se poate face ... OK, Rosia Montana nu are tocmai farmecul unei statiunii montane din Alpi ... muntii din jur sunt rosi de minerit. Are insa un cadru natural impregnat de istoria mineritului traditional si tocmai din cauza  asta reprezinta o valoare mai mare decat aurul ce se mai gaseste in adancurile ei. O valoare care o poate face sustenabila si care poate crea locuri de munca pe termen lung. Bineinteles, pentru a exploata aceasta valoare culturala, trebuiesc investite fonduri. In sensul asta, initativa mai multor asociatii si organizatii de a propune Rosia Montana ca si sit UNESCO World Heritage, imi pare o idee excelenta, care poate sa atraga fonduri si turisti.

Pe final, cred ca fiecare dintre voi, cei la care va mai pasa de cea ce se intampla in tara asta, ar trebui sa mergeti acolo, la Rosia Montana, sa stati cateva zile (cazati la pensiunile localnicilor sau cu cortul in gradinile lor), sa vorbiti cu oamenii de acolo, sa bateti cu piciorul locurile si apoi sa va spuneti parerea, pe un blog, la o bere cu prietenii, la masa cu familia ... Cred ca numai asa, Rosia Montana va putea fi "salvata".

7 comentarii:

  1. Ai oarecum dreptate. Da, proiectul arata foarte bine pe hartie. Dar nu cred ca problema este faptul ca de aceasta bucurie nu se va bucura statul roman. O data pentru ca oricum statul roman primeste o cota parte din investitie si in al doilea rand, daca nu era RMGC era alta companie. Din pacate statul roman este incapabil sa dezvolte un astfel de proiect. Nu ne putem tine doctorii, dar sa facem un astfel de proiect.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo Sebi!

    Blog echilibrat, informativ, si bazat... scurt si la subiect, bine scris si spumos.

    Mai scrie ca da bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. @liviu - OK, suntem de acord ca statul roman e incapabil sa exploateze in mod rational, in acest moment, resurse naturale ale acestei tari. Tocmai din cauza asta, in loc sa le iroseasca acum, nu ar fi mai bine sa le prezerveze pentru un viitor cand va avea capacitatea sa o faca intr-un mod inteligent, nepoluant si intr-un mod in care sa aduca beneficii intregii tari?

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.youtube.com/watch?v=hNiWYFzkiO8&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  5. @Iubasiu Mihai Leon - Mihai ... ce vrei sa spui prin acest clip? :)

    RăspundețiȘtergere
  6. ok, poate niste POZE cu Rosia Montana si FanFestu ar fi completat articolul tau; chiar n-am nicio idee cum arata regiunea...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim - am facut ceva poze, dar nu foarte relevante ... pe www.fanfest.ro si www.rosiamontana.org exista galerio foto destul de OK ...

    RăspundețiȘtergere