vineri, 23 aprilie 2010

Jucu de Sus, realitate si viziune

Am ajuns cu bicicleta, printr-o intamplare, in zona satului Jucu de Sus (localizat in judetul Cluj). Din halta Apahida, am urmat drumul de piatra ce ocoleste comuna in partea de est, iar apoi in continuare, drumul de piatra ce se desfasoara paralel cu E576.

La prima vedere, nimic interesant, insa ....

La un moment dat, pe campul din dreapta drumului am zarit doua caprioare (au fugit prea repede pentru a le fotografia), iar mai apoi un iepure, pe care am reusit sa-l fotografiez.


In marginea de sud a satului Jucu de Sus am remarcat o casa taraneasca traditionala, din pacate insa, nelocuita si in degradare. Ce frumos ar fi daca astfel de case, care inca mai exista in aproape toate satele, ar fi integrate intr-un fel de circuit de pensiuni agroturistice ....


Ceva mai in partea de sus a satului, am descoperit cladirea fostului Castel Kemény, actualmente scoala generala.


Langa castel se gaseste o interesanta urna de piatra, de aproximativ 1,5 - 2 m inaltime, ornata cu basoreliefuri de animale si satiri, atat pe fete cat si pe colturi.


La poalele delusorului pe care se afla castelul se gaseste o moara parasita si un mic iaz.


Si iata cum, o destinatie care nu promite nimic, are atatea lucruri interesante de vazut.

Printr-o investitie consistenta in refacerea castelului si transformarea lui partial in muzeu, partial in pensiune, a morii in resturant cu specific local, curatarea iazului si amenajarea lui cu ponton si barcute, prin realizarea de pensiuni in casele taranesti traditionale si o promovare eficienta, Jucu de Sus ar putea beneficia de un flux bunicel de turisti, in special din Cluj, pentru un weekend de relaxare. Se ofera cineva? :)

Galeria foto completa se poate vizualiza la adresa de mai jos:

5 comentarii:

  1. Sebi, trebuie numai sa mai facem niste bani... dupa aia ne punem pe investit. AI uitat sa spui de copaci ce ii putem planta prin zona... sa avem o mica padurice langa iaz.

    RăspundețiȘtergere
  2. oh, Awareness ! :)
    buna abordare si incercarea ta de conshtientizare a publicului asupra potenţialului turistic din regiune, si din Romanika , in general ; Numai bani sa fie, vorba aia ...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim: Multumesc. Cred ca lipsesc in primul rand proiectele, initiativa. Bani cred ca s-ar gasi ...

    @SeptemCastra: Multumesc. Spor la materialele interesante pe care le scrii pe blogul tau!

    RăspundețiȘtergere